Το πιο ισχυρό μήνυμα άθλησης, χαράς και κοινωνικής προσφοράς θα στείλουν οι δύο κορυφαίες διοργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου και ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin της Κυριακής 21 Νοεμβρίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη. Στον Μαραθωνοδρόμο που δεν ήταν απλά νικητής στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946, αλλά στον άνθρωπο του οποίου η νίκη ταυτίστηκε με την μοίρα ενός τόπου.

Η αναφορά μας έρχεται να φωτίσει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, πλην καθ’ όλα ιστορικές, οι οποίες διανθίζουν κι άλλο εκείνη την νίκη, ξεφεύγουν από το χρονόμετρο και εμβαθύνουν στον άνθρωπο Κυριακίδη. Όλα αυτά με την αρωγή του γιου του, Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος άνοιξε το χρονοντούλαπο της ιστορίας του πατέρα του, τη σοφίτα του σπιτιού του και μας μετέφερε εικόνες και γραπτά κείμενα, βραβεύσεις, που αποκαλύπτουν την αποδοχή της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, στη ζωή της επόμενης της νίκης ημέρας.

ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Ο πατέρας μου δεν κοίταζε την στιγμή αλλά σκέφτονταν ότι αυτό που έκανε στο τώρα πώς θα φαίνονταν στο μέλλον. Τι επιπτώσεις θα έφερνε. Χρησιμοποιούσε προπονητικά προγράμματα το 1935 όταν άλλοι αθλητές τα ανακάλυψαν το 1980. Το ίδιο έκανε και στη ζωή του σκεπτόμενος συνεχώς για το σύνολο. Πώς θα καλυτερεύσει η ζωή μας όχι μόνο όταν θα ζω αλλά και αργότερα όταν θα φύγω… μου έλεγε συχνά».

Ο Δημήτρης Κυριακίδης ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων έχοντας στα χέρια του το βιβλίο που δεν υπάρχει στη κυκλοφορία, αλλά προτιμά να το μοιράζει ο ίδιος και το οποίο στις σελίδες του περικλείει τα χρόνια που μεσολάβησαν από την νίκη στην Βοστόνη το ’46 μέχρι τον θάνατο του Στέλιου Κυριακίδη το ’87, αλλά και μετέπειτα.

ΒΟΣΤΟΝΗ, ΒΟΣΤΟΝΗ, ΒΟΣΤΟΝΗ… ΜΕΤΑ ΤΙ;

«Από το 1995 με πλησίασαν ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί για να εκδώσουμε ένα βιβλίο. Πράγματι το κάναμε το 2001 και μεταφράσθηκε για την Ελλάδα το 2003, ωραίο βιβλίο αλλά περιορίστηκε στην επιτυχία της Βοστόνης και έφθασε μέχρι και την επόμενη χρονιά. Αργότερα το NBC έδωσε μια μικρή διάσταση και κάπου εκεί κατάλαβα ότι η δική μου έρευνα είχε πολύ περισσότερα να δώσει στον κόσμο γιατί ο Κυριακίδης επηρέαζε πάρα πολλούς αθλητές. Μου έλεγαν π.χ. ότι όταν φθάνω στο 32ο χλμ, χτυπάω τον τοίχο… και τότε σκέφτομαι τον Κυριακίδη που ξεπερνούσε όλες τις δυσκολίες…».

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙ, ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

Ο Δημήτρης Κυριακίδης είχε πολλά να μας πει. Για μια πρωταθλήτρια των 800μ., που αφού πέρασε αγωνίσματα και μαθήματα, κόπηκε για 1 πόντο ύψους. Με την παρέμβαση του Κυριακίδη και χωρίς η ίδια να το επιδιώξει, η επόμενη μέρα την βρήκε πρωτοετή στη Γυμναστική Ακαδημία. Για το πώς πείστηκε ο Τζιμ Ντέιβις, ένας Ελληνοαμερικανός, να δώσει 200.000 δολάρια για να γίνει το άγαλμα που βρίσκεται τώρα στη πλατεία του Μαραθώνα , κοντά στη παραλία, για το κύπελλο που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του ως βραβείο της νίκης του Στέλιου από την Κυπριακή Αδελφότητα…

«Στη Βοστόνη ο πρώτος παίρνει χρυσό μετάλλιο. Οι άλλοι δύο της πρώτης τριάδας, απλά μετάλλια. Άλλωστε δεν υπάρχει βάθρο και νομίζω πως είναι η μοναδική διοργάνωση χωρίς βάθρο. Για κύπελλο φρόντισε η Κυπριακή Αδελφότητα εκτιμώντας την νίκη του και την προσφορά του. Είναι όντως επιβλητικό με τους 80 πόντους ύψος… Ούτε στη Φόρμουλα 1 δεν δίνουν τέτοιο κύπελλο…».

«ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!»

Απολαυστικός ο Δημήτρης Κυριακίδης μας μετέφερε την δήλωση του Τρούμαν μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο και το πασίγνωστο πλέον γεγονός της βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του δρομέα…

«Είχε πει ο Τρούμαν, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, ότι για 2 μέρες θα πρέπει να κάνει δίαιτα, για να μπορέσει η Αμερική να στείλει χρήματα στους Ευρωπαίους. Μην ξεχνάτε ότι το ’46 στην ουσία δεν υπήρχε Ευρώπη. Την είχε διαλύσει ο πόλεμος. Οπότε αυτό που φώναξε ο Κυριακίδης τερματίζοντας… ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… πέρασε ως μήνυμα βοήθειας των Αμερικανών προς την Ευρώπη. Ήταν ανθρωπιστικό αυτό το μήνυμα και εξέφραζε τον πατριωτισμό του Στέλιου Κυριακίδη».

ΤΟ ΡΟΛΟΪ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 7, Ο ΟΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ρολόι, ο αριθμός 7, ο προπονητής και το φιλανθρωπικό έργο. Ιστορίες, πραγματικότητα, δύσκολες εποχές για αθλητισμό – πρωταθλητισμό, όπου η πρώτη ανάγκη ήταν η επιβίωση.

Ο πρώτος αθλητής με πλάνο, χρονόμετρο χειρός για τον ρυθμό. Ο πρώτος αθλητής που δεν έτρεχε άτσαλα, όπως το σύνολο σπουδαίων δρομέων της εποχής. Αθλητής με προλήψεις «κολλημένος» με τον αριθμό 7, τον οποίο μεταλαμπάδευσε στον γιο του. Τυχερός που συνάντησε τον Ότο Σίμιτσεκ για να τον καθοδηγήσει προπονητικά και διορατικός να αναζητήσει τα ελάχιστα σε κυκλοφορία βιβλία της εποχής πάνω στην προπόνηση, όπως και οξυδερκής να δει πιο μπροστά το θέμα της διατροφής ενός μαραθωνοδρόμου, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο «Φυσική Υγιεινή» του Ηλία Πέτρου το 1935!

Με λίγα λόγια, ήταν ένας άνθρωπος που σέβονταν τον εαυτό του, με όραμα για το κοινωνικό σύνολο και που έβλεπε πράγματα που άλλοι δεν τα έβλεπαν ή δεν ήθελαν να τα δουν.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, τον Στέλιο Κυριακίδη που άλλαξε την μοίρα ενός τόπου το μεσημέρι της 20ής Απριλίου του 1946, είναι αφιερωμένος ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, που θα πάρει εκκίνηση την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

Διπλή δρομική γιορτή το φθινόπωρο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία!

Τα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα της Βορείου Ελλάδος, ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ και ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin τα οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν ως εξαιρετικοί φορείς αθλητικού τουρισμού από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, κερδίζοντας το έπαθλο στην κατηγορία Best Thematic Sports Destinationτου διαγωνισμού Premium Tourism Awards 2021”, θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ο «Νυχτερινός» και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» ο οποίος παράλληλα αναδείχθηκε 8ος καλύτερος στον κόσμο στην συνολική αξιολόγηση μεταξύ 476 πιστοποιημένων Μαραθωνίων, καθώς και 4ος καλύτερος στον τομέα της ασφάλειας, στην ανεξάρτητη έρευνα της “THE SOLE SUPPLIER” (http://bit.ly/TopMarathons) έλαβε άλλη μία τιμητική αναγνώριση, καθώς η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων στον έγκυρο και παγκόσμιας εμβέλειας ιστότοπο “FORBES” (http://bit.ly/ATGM-Forbes), διαφημίζοντας τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα e-mail info@atgm.gr και info@alexanderthegreatmarathon.org, προσωπικά στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο και τηλεφωνικά στο 2310 200360.

Οι δύο διοργανώσεις αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.org, www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.