Με σύνθημα «ποτέ δεν είναι αργά», η 82χρονη Σμαράγδα Μανδύλα απολαμβάνει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 5.000μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα διαχρονικών αθλητών που έγινε στο Τάμπερε της Φινλανδίας, με πανελλήνιο και βαλκανικό ρεκόρ ταυτόχρονα, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα στον επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, στον οποίο θα δηλώσει και φέτος παρούσα.

Η κα Σμαράγδα μόνο τυχαία δεν είναι στον αθλητισμό. Μόνο που χρειάσθηκε να κάνει μια επανεκκίνηση στα 67 της, όταν έμεινε μόνη στη ζωή.
Κόρη στρατιωτικού γιατρού από τον οποίο διδάχθηκε πειθαρχία, υπομονή και επιμονή, είχε έντονες αθλητικές ανησυχίες κάνοντας πένταθλο, που έχει ποικιλία αγωνισμάτων, παίζοντας μπάσκετ κατά καιρούς (πρωταθλήτρια Βόρειας Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ), όπως δεν είπε όχι σε μια συμπτωματική συμμετοχή στη κωπηλασία, που όμως την έφερε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην τετράκωπο με πηδαλιούχο του Ι.Ο.Θ, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάποιας άλλης εποχής, στον Πόρο.

Το δρομικό κίνημα το βρήκε τα τελευταία 15 χρόνια και δεν το αφήνει να της ξεφύγει. Είναι η σαφέστατη απάντηση σ’ αυτόν που της είπε: «…μα καλά εσύ γριά γυναίκα, τι τα θέλεις τώρα αυτά;!».
Άκου γριά!
Της γύρισε τα μυαλά όχι η λέξη, αλλά το νόημα της φράσης.

Δεν είναι μόνο ότι συμμετέχει σε ορεινές διαδρομές, δεν είναι μόνο ότι ξεπερνά σε χρόνους ηλικίες δρομέων 65-80 ετών, δεν είναι μόνο ότι έχει πανελλήνια και βαλκανικά ρεκόρ, ούτε ότι στο παγκόσμιο εκτός από το χρυσό πήρε και το ασημένιο στα 1.500μ, απόσταση που μας κάνει να υποκλιθούμε και για την… ταχύτητά της!

Με μότο «Δεν επιδεικνύουμε τα προσόντα μας, τα αποδεικνύουμε…», η κυρία Σμαράγδα Μανδύλα, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ξυπνάει κάθε μέρα για προπόνηση στις 5.30 το πρωί, έχει τον τίτλο της κορυφαίας στον Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και στον «Νυχτερινό», με συμμετοχή σε 12 αγώνες και ρεκόρ διαδρομής και προετοιμάζεται να υπερασπιστεί αυτές τις διακρίσεις, στον επερχόμενο επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία.

VIDEO: Σμαράγδα Μανδύλα, ετών 82! Θα τρέξει στον επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ!