Η καλύτερη διοργάνωση που έχει φιλοξενήσει η φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη, ο επετειακός 10ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, έγραψε ιστορία και χάρισε αξέχαστες στιγμές σε χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες, που έζησαν μεγάλες δρομικές συγκινήσεις και συγχρόνως απόλαυσαν τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις κατά το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου!

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, περιλάμβανε το κύριο μέρος του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος, το οποίο αποτέλεσε μία έκρηξη χαράς, με 15.000 δρομείς να φωτίζουν με τα χαμόγελά τους τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, με τους πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων να πετυχαίνουν σπουδαίες επιδόσεις και ρεκόρ αγώνων και με όλους τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν μία ανεπανάληπτη βραδιά!

Δρομείς από 46 χώρες και πέντε ηπείρους έδωσαν λάμψη και παγκόσμιο χαρακτήρα στον φετινό «Νυχτερινό», ο οποίος είχε έντονο κοινωνικό πρόσημο, αφού μέσα από αυτόν ενισχύθηκε η προσπάθεια Ενεργειακής Αναβάθμισης της Μονάδας Προληπτικής Ιατρικής «Ιπποκράτης» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Τη γραμμή του τερματισμού, μπροστά από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλιακή λεωφόρο, πέρασαν πρώτοι στον Ημιμαραθώνιο δρόμο των 21,1 χιλιομέτρων ο Μιχάλης Παρμάκης στους άνδρες (1 ώρα 08:41) και η Θάλεια Χαραλάμπους στις γυναίκες (1 ώρα 16:23). Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Μάριος Αναγνώστου με νέο ρεκόρ διαδρομής (31:06) και νικήτρια η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (34:57), ενώ στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. πρώτευσαν ο Γιώργος Σταμούλης στους άνδρες (15:18) και η Μελίσα-Έλενα Αναστασάκη στις γυναίκες (16:54).

Αμέσως μετά τον τερματισμό όλων των δρομέων, η γιορτή συνεχίστηκε με το νυχτερινό πάρτι που ετοίμασαν οι διοργανωτές, με DJ, άφθονη μπύρα χωρίς αλκοόλ και πολύ κέφι, για να ακολουθήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ-HELEXPO ο 1ος Διεθνής Νυχτερινός Σκακιστικός Μαραθώνιος, ο οποίος διήρκεσε μέχρι τις 11:30 το πρωί της Κυριακής (16/10) με νικητή τον Ευγένιο Ιωαννίδη, 2ος τον Δημήτρη Αλεξάκη και 3ο τον Λάμπρο Γιαννουλάκη, ενώ 1η Γυναίκα αναδείχθηκε η Άννα Μαρία Δρακάκη.

Η δεύτερη ημέρα ολοκλήρωσε τη μεγάλη νυχτερινή γιορτή της πόλης και της χώρας, πλημμυρίζοντας ξανά την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης με χιλιάδες κόσμου και αφήνοντας ιδιαίτερα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Η διοργάνωση υποστήριξε την κοινωνική δράση Walk of Freedom, καθώς και τον αγώνα επίδειξης πατινιών που αποτέλεσε test event ενόψει του 1ου Διεθνούς Μαραθωνίου Πατινιών Roller του 2023. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Δρόμος του ενός Μιλίου (Social Offer Family Mile), αγώνας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στην συγκεκριμένη απόσταση με τόσο ευρεία συμμετοχή δρομέων ολοκληρώνοντας το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα του «Νυχτερινού».
Το Μίλι της Ελπίδας είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα από τη δράση αυτή θα προσφερθεί, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», για την απόκτηση του συστήματος τομοσύνθεσης του ψηφιακού μαστογράφου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Η σπουδαία Μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνι, που συγκινεί με το μεγαλείο της ψυχής της και με την προσωπική τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, ήταν η πρέσβειρα του αγώνα και μάλιστα αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία Γυναικών, με 2η τη Φωτεινή Βενέτη και 3η τη Μαρία Ριγάκη, ενώ στην κατηγορία Ανδρών επικράτησε ο Φύτος Λεμονάρης, με 2ο τον Θόδωρο Αναστασίου και με τον Νίκο Μονοβασίλη να συμπληρώνει το βάθρο των νικητών.

Πριν από την εκκίνηση του Δρόμου ενός Μιλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, στον οποίο ήταν αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής και έπειτα από κοινή πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Προέδρου της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Ο Δρόμος του Μιλίου διεξήχθη στη μνήμη του πρώην Προέδρου του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Ιάκωβου Νικολή, ενώ ο 1ος Διεθνής Νυχτερινός Σκακιστικός Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του πρώην Προέδρου και Επιτίμου Προέδρου του διοργανωτή συλλόγου Αντώνη Ασημακόπουλου. Ο Σύλλογος τίμησε τους δύο πρώην Προέδρους του οι οποίοι αποτέλεσαν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του, δράσεις των οποίων συνετέλεσαν στα μέγιστα στην υλοποίηση του κοινωνικού και αθλητικού έργου που επιτελεί.

Αναφερόμενος στην σημασία της πολλαπλής επιτυχίας της φετινής διοργάνωσης, ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, τόνισε:
«Ο επετειακός 10ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ δικαίωσε απόλυτα την επέτειο του. Αφού το πλήρες αγωνιστικό του πρόγραμμα συμπλήρωναν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων προσδίδοντας ιδιαίτερο χρώμα και χαρά στους συμμετέχοντες και στους συνοδούς τους. Στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο, στα 10 χιλιόμετρα και στα 5 χιλιόμετρα προστέθηκε ο Δρόμος ενός Μιλίου, που για πρώτη φορά διεξήχθη στη χώρα μας με τόσο μεγάλη μαζικότητα. Αμέσως μετά τους δρόμους της πρώτης μέρας είχαμε το πάρτυ προς τιμήν των δρομέων, των εθελοντών μας, των χορηγών και των συντελεστών, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε το νυχτερινό τουρνουά σκάκι, ο Διεθνής Νυχτερινός Σκακιστικός Μαραθώνιος και ώστε να συνδυαστεί άριστα η μαραθώνια άσκηση του σώματος με αυτή του πνεύματος.
Τη δεύτερη ημέρα, διεξήχθη ο Δρόμος του ενός Μιλίου, ο οποίος παράλληλα με τον αγωνιστικό διέθετε ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε δύο ακόμη δράσεις, το test event του 1ου Διεθνούς Μαραθωνίου Πατινιών Roller, καθώς και το “Walk for Freedom” η οποία πέρασε μηνύματα πανανθρώπινα.
Η διήμερη αθλητική και κοινωνική γιορτή μας έδειξε πόσο απαραίτητη είναι για τον κόσμο αφού αποτέλεσε μία αχτίδα χαράς μέσα στις τόσες δυσκολίες και καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα έχουμε ακόμα περισσότερους δρομείς, συνοδούς και θεατές, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του φετινού “Νυχτερινού”, του οποίου οι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του ξεχωριστού Σαββατοκύριακου που τους χάρισε η διοργάνωση και η πόλη μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο «Νυχτερινός» έχει πλέον φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αποτελώντας μία ολοκληρωμένη, πολύπλευρη εμπειρία, με πολλές συγκινήσεις και εναλλακτικές δράσεις:
«Το 2012, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας 1ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, ως κύριο στρατηγικό στόχο είχαμε αναφέρει να είναι ένα άριστα οργανωμένο δρομικό γεγονός με ιδιαίτερη έμφαση στην άριστη υποστήριξη της αγωνιστικής προσπάθειας των δρομέων και παράλληλα της ασφάλειας των διαδρομών του, η οποία όμως να συνοδεύεται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ο επετειακός 10ος «Νυχτερινός» δικαίωσε το όραμά μας αφού οι δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου είχαν την ευκαιρία να πετύχουν μεγάλα ρεκόρ και επιπλέον να είναι συμμέτοχοι σε μία μεγάλη γιορτή που περιλάμβανε πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, να περάσουν ένα ευχάριστο, αθλητικό και όχι μόνο, Σαββατοκύριακο. Φέτος επίσης οι πολλές διακρίσεις του “Νυχτερινού” κατά τα “Tourism Awards 2022” ο οποίος ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο αθλητικό και τουριστικό γεγονός της Ελλάδος για το 2022, αφού κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο GOLD/PLATINUM στη θεματική κατηγορία “Specialty Travel – Αθλητικός Τουρισμός” και το βραβείο GOLD στη κατηγορία «Sport Events», έδειξε ξεκάθαρα ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο, τo χρονοδιάγραμμα του οποίου υπόσχεται ακόμα καλύτερη συνέχεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης:
«Η πόλη μας πέτυχε ένα “διοργανωτικό θαύμα” που μας έδειξε τι μπορεί να πετύχει ο συνδυασμός οράματος, οργανωτικού χρονοδιαγράμματος και συνεργασίας. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους πρωταγωνιστές της επιτυχίας, στους Εθελοντές μας, σε όλους τους Θεσμικούς Φορείς και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τροχαία Θεσσαλονίκης, το ΕΚΑΒ, τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού καθώς και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό μας κανάλι TV 100 για την άρτια τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης, στους Φορείς Υποστήριξης, συνοδοιπόρους της προσπάθειάς μας, καθώς και στους Χορηγούς μας, που συμμετείχαν ενεργά στην άριστη υλοποίηση της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε θερμά τον Ονομαστικό Χορηγό ZeniΘ, τους Μεγάλους Χορηγούς μας η bwin, Μασούτης Α.Ε. και Dole, τον Κύριο Χορηγό μας ΑΥΡΑ, τους Χορηγούς EUROMEDICA, Sky Express, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Pharmacy Megastore, TaskUs, καθώς και τους Υποστηρικτές μας, που ήταν οι Volvo Παπαδόπουλος Α.Ε., AVIS, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Saucony, Maxim, Porto Palace Hotel, El Greco, Breathe Right, EOAN, TaxiWay, High5, Printcode και City Car Rental, καθώς και όλους τους χορηγούς επικοινωνίας, των οποίων το αποτέλεσμα της υποστήριξής τους φάνηκε από την μεγάλη συμμετοχή δρομέων και θεατών. Τέλος, καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου μας, ως συνδιοργανωτή φορέα μας οι υπηρεσίες του οποίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην διαμόρφωση του χώρου στην διεξαγωγή της διοργάνωσης καθώς και στον ταχύτατο καθαρισμό της πόλης μας αμέσως μετά το πέρας της».

Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και οι διαδρομές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της World Athletics. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη θεσμική υποστήριξη της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνεται στον επίσημο δικτυακό τόπο www.thesshalfmarathon.org.