Του Μιχάλη Μελισσίδη

 

Ήταν Απρίλιος  του 2019 όταν ένας εκ των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων της χώρας μας, ο Μιχάλης Παρμάκης, τερμάτιζε πρώτος και συνάμα φανερά καταπονημένος, στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος – bwin, φροντίζοντας εκ των προτέρων να πει στον υπογράφοντα ότι “αυτός θα είναι ο τελευταίος μου αγώνας…”.

Η συγκίνηση  στον τερματισμό μεγάλη και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου σκέπασε την σωματική του κούραση.  Όχι όμως και την θλίψη του, με τον εσωτερικό του κόσμο να βάλλεται από διάφορα συναισθήματα, σε μια διαρκή πάλη.

Βλέπετε ουδείς γνώριζε πλην του ίδιου, ότι λίγο πριν την εκκίνηση ο πατέρας του έπεσε σε κώμα και ακόμη χειρότερα,  την επομένη το πρωί “έφυγε”.

Οδύνη και πόνος… κι αν είχε δηλώσει ότι εγκαταλείπει τον πρωταθλητισμό, τώρα ήταν ένας λόγος παραπάνω, το γεγονός αυτό, να αυξήσει την αρνητική του διάθεση.

“Ο πατέρας μου ήταν το στήριγμα μου. Ο προπονητής μου, ο σπόνσοράς μου. Χάθηκα. Δεν είχα καμμιά διάθεση και για τίποτα”.

 

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Η οικογένειά του ήταν δίπλα του, τα προς το ζην (τρία παιδιά), τον έβαλαν στο ρυθμό μιας καθημερινότητας που έτρεχε, αλλά το καμπανάκι του δρομέα ήχησε στα αυτιά του για να τον επαναφέρει κοντά σ αυτό που αγαπούσε.

Δειλά δειλά στην αρχή, με συνέπεια σε καλούς χρόνους στη συνέχεια, όπως το 1.08 στον περσινό και επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ  και το 2.27 στον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον έφεραν πάλι στο προσκήνιο.

Η απογοήτευση έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία και κυρίως η αίσθηση που του δίνει ο “νέος” εαυτός του αλλά και η βοήθεια του φορέα που εργάζεται (τμήμα ανακύκλωσης του Δήμου Κοζάνης).

“Δεν το είχα σχεδιάσει. Ήρθε μόνο του σταδιακά.  Είδα ότι μπορώ να επιστρέψω. Δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ καλύτερα από πέρσι.  Έχασα 4 κιλά.  Βρίσκομαι στα επίπεδα που ήμουν το 2010. Δεν το λες εύκολο αυτό, ειδικά στα 40″!

Πιο ώριμος,  πιο σοβαρός , πιο αδυνατισμένος, πιο προπονημένος, με όρεξη να πετύχει κάτι, να βρει αυτό που ίσως έχασε στα 4 χρόνια που προηγήθηκαν. Έχει βάλει σαν στόχο το Πανελλήνιο ρεκόρ Μαραθωνίου στην κατηγορία 40+  (το κατέχουν από κοινού Δήμος Ευαγγελίδης και Αντώνης Παπαδημητρίου με 2 ώρες 26′.19”).

“Με βοηθάει η Saucony, ο Διονύσης Αυγέρης και η ΕΠΑΔΥΜ. Ο Δήμος μου έδωσε άδεια 40 ημερών για να μπορώ να γυμναστώ”.

Ο Μιχάλης Παρμάκης που είναι και ο πολυνίκης του θεσμού, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την Θεσσαλονίκη και τον 11ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ. Θα αγωνισθεί στα 21χλμ,  σαν ένα δυνατό πέρασμα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας.