Του Μιχάλη Μελισσίδη

Έχουν άλλη βαρύτητα τα λόγια ενός Παραολυμπιονίκη. Βγαλμένα όχι μόνο από τη διαπίστωση σύγκρισης αγώνων,  αλλά κυρίως μέσω των  βιωμάτων από τη ζωή ατόμων με αναπηρίες και την συμπεριφορά απέναντί τους.

“Είναι αγώνας όπου το χαβαλέ έχει υψηλή θέση.! Περνάς όμορφα κι αυτό μετράει. Ωραίο διήμερο, ιδρώνεις , ζεις… Αγαπάμε τη ζωή της πόλης. Έχεις καλές δικαιολογίες για να κάνεις αυτό που θέλεις…”

Μέσα σε 30 λέξεις ο άνθρωπος που έχει φιλοσοφήσει, έχει φιλτράρει εκατοντάδες δυσκολίες κι έχει εκτίμηση απεριόριστη όχι μόνο για το δικό του μερίδιο στη κοινωνία, αλλά για το πνεύμα ομαδικότητας και την κατανόηση των όσων συμβαίνουν γύρω του, κατάφερε να δώσει το νόημα του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου στη Θεσσαλονίκη, στη φιλοξενία της, σε μια πολυποίκιλη διοργάνωση που δίκαια συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου.

ΣΤΗ ΚΟΝΤΡΑ

Ο Μάκης Καλαράς δεν αφήνει ευκαιρία  να πάει χαμένη όσον αφορά την συμμετοχή του σε αγώνες που ακόμη κι αν δεν προσφέρουν τις απαραίτητες προσβάσεις σε άτομα με αναπηρία, είναι ένας λόγος παραπάνω να ” μιλήσει”, να μεταδώσει και να περάσει τα μηνύματά του ώστε να γίνουν οι χώροι όσο το δυνατόν προσβάσιμοι.

“Θέλω να δείξω ότι μπορείς να αθληθείς. Ακόμη και χωρίς προσβάσιμο WC! Μαγαζιά με σκαλοπάτια! Ας πάρουμε το σκληρό bullying.  Ας πάμε στη κόντρα! Θέλω να αποδείξω και να το πώ στους συναθλητές μου, στον κόσμο γενικότερα…ότι μπορούμε, έστω κι έτσι..”!

THE LOVE VAN

Έχει αφήσει ένα μέρος του αθλητισμού πίσω του – όπως το sitski, το αλπικό σκι-τον πρωταθλητισμό, το να διεκδικεί μετάλλια, όπως στην Αθήνα στους Παραολυμπιακούς  με την δισκοβολία κι έχει αφοσιωθεί στη βοήθεια συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκες.

Γι’ αυτό και δημιούργησε μαζί με τον Λευτέρη Παρασκευά το φορτηγάκι της αγάπης (the love van), που βρίσκεται όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια. Από το Μάτι μέχρι τον Βόλο, την Λάρισα , ενώ κάθε Τετάρτη το “κινητό μαγειρείο” μαγειρεύει στο Μοναστηράκι.

Παράλληλα όπου τον καλούν για να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει, δίνει το παρόν με έμφαση στην ψυχολογία που πρέπει να διακατέχει τον άνθρωπο που καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια.

ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

” Δεν είμαι της άποψης να διεκδικούμε πρωτιές σε αγώνες. Πρέπει να σεβόμαστε ότι οι δρομείς μαραθωνοδρόμοι ή γενικότερα, αυτοί που τρέχουν ως αρτιμελείς, έχουν προτεραιότητα στον τερματισμό, να κόψουν πρώτοι την κορδέλα, ενώ εμείς έχουμε τα χειρήλατα που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα. Δεν γίνεται να αφαιρείς την πρωτιά μ αυτό τον τρόπο. Τα μηνύματα τα δικά μας  τα περνάμε με τη συμμετοχή. Πρέπει να συμπλέουμε με τους διοργανωτές για να λύνονται τα προβλήματα…””

Ο Μάκης Καλαράς θα δώσει και πάλι το παρόν στη Θεσσαλονίκη.  Ο 11ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος /Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ τον περιμένει για εκκίνηση ….